Speedway

speedway-mc

I många städer runt om i landet är speedway den riktiga nationalsporten. Hela bygden lever upp när det kommer till favoritlaget, och många speedwaytävlingar drar regelbundet storpublik. I orter som Hagfors, Kumla och Målilla går folk man ur huse för att heja fram sitt Valsarna, Indianerna eller Dackarna. Det svenska seriesystemet är uppdelat i divisioner, där elitserien är den högsta serien.

Speedway körs med motorcyklar på en ovalformad bana, där underlaget är grus blandat med lera. Det gör att det klassiska lersprutet – så signifikant för speedwayen – uppstår. Motorcyklarna skiljer sig kraftigt åt från vanliga motorcyklar i och med att de inte har någon broms. Därför måste förarna lära sig att ta kurvorna på bästa sätt för att behålla farten så gott det går. Den första speedwaytävlingen kördes redan 1936, så det är sport med långa anor i historien.

Speedway är en stor sport i Sverige, men den finns också på andra platser i Europa. Särskilt Polen och England har många lag och förare som är duktiga i sporten. För att få åka så många tävlingar som möjligt tar de bästa förarna möjligheten att åka i alla tre ligor under en och samma säsong. VM-serien heter Grand Prix.

En av Sveriges mest framgångsrika förare genom tiderna är Tony Rickardsson. Han har också fått ta emot ett medialt intresse som gjort att hela speedwayen som sport har hamnat i rampljuset. Andra kända speedwayförare är Andreas Jonsson och Antonio Lindbäck. Bland de utländska förarna som firat stora framgångar i Sverige kan amerikanen Greg Hancock nämnas.