Daniel Pedrosa

Dani Penderosa

Daniel Pedrosa är en av världens mest kända och framgångsrika roadracingförare. Han blev världsmästare redan som 18-åring då han 2003 körde hem titeln i 125-klassen. Därefter har han stått som segrare i ett otal tävlingar och även blivit korad världsmästare i 250-klassen 2004 och 2005.

Dani”, som han också kallas, har alltsedan han debuterade i MotoGP 2006 tillhört de ledande förarna. Han utsågs samma år till ”Rookie of the Year”.

Under hela sin Grand Prix-karriär har Dani varit trogen Hondastallet. Det började med att han åkte för Telefonica Movistars juniorteam som sedan följdes av en karriär för Repsol Honda.

En betydelsefull person under Daniel Pedrosas karriär har varit den tidigare GP-stjärnan Alberto Puig, som också fungerat som Danis mentor. Deras samarbete kom dock att upphöra 2013.

Karriären har varit mycket framgångsrik men ändå inte helt spikrak. 2007 bjöd på en hel del motgångar. Hondas nya 800-kubikare höll inte riktigt måttet. Det dröjde nästan tio lopp innan stallet fått motorcykeln att fungera som det var tänkt. Då kom hans första seger med den nya cykeln på Sachsenring.

Samma år passerade han dock storstjärnan, italienaren Valentino Rossi, i VM-sammandraget och slutade som tvåa för året, efter Ducatisstallets Casey Stoner. Följande år, 2008, tog han en tredjeplats i VM efter Rossi och Stoner. 2009 slutade också med en tredjeplats efter Yamaha:s Rossi och Jorge Lorenzo.

Säsongerna efter 2009 har varit mycket lyckade för Danis del. Otur och en del skador har gjort att han inte tagit hem totalsegern något år. Han har dock aldrig slutat sämre än 4:a i sammandraget i MotoGP. 2010 och 2013 lade han beslag på andraplatserna.

Dani Pedrosa har fortfarande inte fyllt 30 år och han kan räkna med en fortsatt framgångsrik karriär i många år ännu. I sitt hemland Spanien är Dani något av en nationalhjälte. Det har han gjort sig förtjänt av!