Att tanka fel bränsle i bilen

Att tanka fel kan egentligen hända vem som helst, det kan bland annat bero på att man är stressad och i all hast väljer fel pump. Ett litet misstag som kan komma att stå en dyrt, om man inte är rätt försäkrad. Man har de senaste åren sett en ökning av just detta problem, det tros mest bero på att det tillkommit fler dieselbilar. Så vad händer om man tankat fel och vad gör man?

Vanligast med bensin i dieselbilar

Det allra vanligaste är att någon tankar bensin i en dieselbil, det är mer ovanligt att det blir tvärtom. Detta är främst på grund av att dieselpumpens munstycke inte får plats i öppningen på en bensinbil. Det händer även att folk har tankat etanol i en bensinbil, men det är betydligt mer ovanligt.  

Vad ska man göra om man tankat fel?

Skulle det hända att man upptäcker sitt misstag medan man tankar eller precis när man blivit klar så ska man absolut inte starta bilen. Det som annars händer är att bränslet tar sig ut i systemet och börjar cirkulera, det ökar risken för skador markant. Det gör även jobbet lättare för en verkstad när de ska sanera bilens bränslesystem.

Eftersom en feltankning kan komma att bli en kostsam historia så är det viktigt att du kontaktar ditt försäkringsbolag omgående. Har du otur så kan flera dyra delar behöva ersättas. Dieselmotorns högtryckspump är ett exempel på en sådan del. Den förlitar sig på smörjningen som diesel ger, skulle den istället få i sig bensin så uteblir smörjningen och det kan orsaka skador på pumpen. Har man otur så nöts små partiklar lös och sprids vidare i bränslesystemet och orsakar i sin tur mer skada.

För att vara på den säkra sidan så gör det till en vana att alltid kolla innanför tanklocket, där sitter oftast en klisterlapp som talar om vilket bränsle bilen i fråga ska ha.