Rallycross

Om du gillar fart och fläkt och vill ha ett proffsigare alternativ till folkracingen är kanske rallycross något för dig. Den har i grunden samma förutsättningar – en inhägnad bana på grus och asfalt där bilar kör runt – med den stora skillnaden att rallycrossen lockar en hel del professionella förare. Det är också en betydande skillnad i bilar och motorer. Därför är rallycrossen mer av en elittävling som passar utmärkt som publiknöje.

Racing flaggaRallycrossen delar upp sina tävlingar i olika klasser. Precis som att boxningen har olika viktklasser har också motorsporter sina kategorier baserade på motor för att göra spelplanen så jämn som möjligt. Inom rallycrossen finns det klasser som SuperCars, en tung klass där bilarna har fyrhjulsdrift och upp till 2058 cc, Super Nationell, där bilarna måste vara nyare än 1990 och antingen ha fram- eller bakhjulsdrift, och Touring Cars, en internationell klass för bilar upp till 2000 cc.

Rallycrossen har flera starka profiler som alltid lockar publik till tävlingarna. En av hela världens mest framgångsrika rallycrossförare genom tiderna heter Kenneth Hansen och han har varit aktiv inom sporten ända sedan 1980-talet. Han är flerfaldig mästare av de europeiska mästerskapen och räknas därmed till en av rallycrossens riktiga legender.