Formel 1

Formula 1

Sport har alltid haft en förmåga att gripa tag i oss svenskar framför tv:n, och den mest fartfyllda sporten av dem alla måste ändå vara Formel 1. Ingen annanstans hittar du fordon i de svindlande hastigheterna som Formel 1-bilarna kommer upp i, och varje stall har sina säregna profiler som sätter sin egen prägel på sporten. Intresset för Formel 1 har aldrig varit högre, och sporten är numera en miljardindustri med ofantliga intäkter varje år.

Men sporten har inte alltid varit så stor som den är idag, går man tillbaka till sportens början såg den väldigt annorlunda ut. Allt började med Grand Prix Motor Racing under 1920- och 30-talen som när det först startade var en enkel form av road racing från en stad till en annan men sedan utvecklades till ett uthållighetslopp för både förare och bil. Formeln i ”Formel 1” var ett antal överenskomna regler som etablerades efter andra världskriget. Den första icke-världsmästerskapstävlingen hölls redan 1946 och det första mästerskapet började med ett lopp i Silverstone, Storbritannien, 1950.

Den som är sportintresserad kan knappast ha undgått de senaste årens dramatiska utveckling i Formel 1. Under 1990-talet och en bra bit in på 2000-talet var Michael Schumacher den oomstridde kungen med flera segrar i Grand Prix, men sedan dess har flera förare slagits om att bli näste herre på täppan. Fernando Alonso och Lewis Hamilton är ett par av dagens allra största förare. Vem blir näste F1-kung? Oddsen på NordicBet kan ge en indikation. En sida som håller koll på vilka spelbolag som du kan använda dig av är tippat.se. Här hittar du några av de största spelbolagen i Sverige.

Formel 1 består av ett antal stall, som tar fram bilar och anställer förare. Ett av de mest anrika stallen är Ferrari, åt vilka Michael Schumacher och Rubens Barrichello körde. Formel 1-bilarna är vidunder som tycks trotsa naturens lagar. En F1-bil måste enligt regelboken konstrueras av stallen själva, så varje bil har skapats utifrån sina egna förutsättningar. Det finns dock några standardiserande regler som alla måste följa, som bland annat att motorn inte får vara större än tillåten storlek.

Varje deltävling i Formel 1, liksom tidskvalet, tv-sänds, så du behöver inte vara orolig för att missa en sekund. I Sverige har Viasat Motor tv-rättigheterna. Om du ändå inte nöjer dig med att se det på tv finns det goda möjligheter att se tävlingarna live – var du än befinner dig i världen. Formel 1-industrin är nämligen en ambulerande cirkus som körs omväxlande i Monaco, Singapore och Budapest. Oavsett i vilken världsdel du befinner dig lär det finnas en deltävling nära dig inom en snar framtid.