Motorcross

Motocross är sporten för dig som gillar fart samtidigt som du inte har något emot att smutsa ner dig. Du får nämligen räkna med lite skit under naglarna när du susar fram längs banan på en motorcykel. Motocross går ut på att köra varv runt en iordningsställd bana med motorcyklar speciellt preparerade för ändamålet. Crossmotorcyklarna är extremt stöttåliga och klarar det mesta. Motocross är inte bara krävande för materialet – även fysiskt vill det till att du är i gott skick för att orka varv på varv.

motorcross bikeMotocross är indelade efter olika klasser i vilka förarna tävlar mot varandra. Klasserna bestäms utifrån motorcykelns motorstorlek, så de kan exempelvis heta MX1 – där motorn får vara maximalt 250 cc tvåtakt eller 450 cc fyrtakt – eller MX3 – där motorn är från 450 cc och uppåt. En egen klass har skapats för tjejer, MX-Girls, där man tävlar med MX2-cyklar – vilket innebär motorer på 250 cc. För yngre förare finns det möjlighet att tävla i klasser där motorcyklarna har motorer på 125 cc.

För att säkerställa den allmänna säkerheten på banorna, liksom förarens egen säkerhet, krävs det att varje förare har en licens. Förarlicensen går inte att lösa förrän vid 12 års ålder, så om man vill tävla innan dess krävs det en så kallad Guldhjälmslicens. Den tillåter knattar under 12 år att tävla på motorcyklar mellan 50 och 85 cc.

En motocrossbana är fylld av trixiga hinder. Dels är underlaget inte det lättaste att få fäste på – det består till största delen av grus och sand, och dels finns det ofta ett antal hopp och snäva kurvor att tänka på. Om man inte är förberedd för de största hoppen kan risken för skador öka, men trots den höga farten har sporten ändå relativt sett varit förskonad från allvarliga skador.