Vad krävs för att börja med motorsport

Att börja med motorsport innebär alltid att du måste lära dig vissa grundregler innan du kan sätta igång. Olika krav måste uppfyllas för olika typer av motorfordon och du måste ha en viss ålder för att kunna få köra en del fordon.

Köra fordon lagligt

Kontrollera först att du kan köra de önskade fordon lagligt, för att delta i vissa motorsporter så måste du ta ett körkort vilket till exempel Fordonskurser kan ge dig vidare information om. Motorcross och enduro kan du köra på juniorcyklar, vilket innebär att du kan börja köra när du är ganska ung. När du går med i en klubb eller en förening så brukar nya medlemmar få genomgå några prov för att se om man kan hantera motorcrossen eller enduron.

Om du är intresserad av att köra en rallybil så krävs det ett specialkörkort. Detta är en speciallicens som du måste ta även om du har ett vanligt körkort. När du tar denna speciallicens så får du bland annat lära dig om hur du ska agera om du exempelvis kör av vägen, rallybilar måste också besiktas oftare. När du har fyllt 16 är så kan du köra ungdomsrally. Om du sedan vill gå vidare och köra racing eller karting så måste du göra en uppkörning så att du kan få en förarlicens.

Det krävs också att du har en försäkring som täcker skador, denna försäkring ingår ofta i licensen. Du betalar en engångssumma och denna licens gäller då i ett i förväg bestämt antal år.
Gå med i en klubb

Leta efter en förening som har träning som du kan delta i. Föreningar finns i de flesta kommunerna och ett tips är att leta på nätet efter en klubb. Om din kommun saknar en klubb för motorsport så kan du kanske prata med kommunen. Prata först med andra intresserade och ha en plan för hur klubben ska byggas upp innan du tar kontakt med din kommun.